top of page

Istorie

La origini Londra a fost o aÈ™ezare celtă. În 43 d.Hr. romanii au fondat oraÈ™ul Londinium, iar numele acestuia se pare că a dat È™i numele nativ al oraÈ™ului, London, deÈ™i unele date recente arată că London ar putea fi de origine celtă. În 61 d.Hr., noul oraÈ™ roman este asediat, prădat È™i ars pînă la temelii de către răsculaÈ›ii celÈ›i conduÈ™i de regina Boadicea.

Londinium a fost abandonat după căderea Imperiului Roman. La vest de vechiul oraÈ™ a apărut în secolul al VII-lea o aÈ™ezare saxonă cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se află Aldwych. La începutul secolului al X-lea vechea cetate romană a fost reocupată. IniÈ›ial Westminster era un oraÈ™ distinct, însă în cele din urmă Londra È™i Westminster s-au integrat È™i au evoluat împreună, devenind cel mai mare oraÈ™ al Angliei, iar din secolul al XII-lea È™i capitală a regatului.

Între secolele al XVI-lea È™i al XX-lea, Londra a înflorit, fiind capitală a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a oraÈ™ului. ReconstrucÈ›ia a durat peste 10 ani È™i a fost condusă de Sir Christopher Wren, care, cu acea ocazie, a proiectat È™i construit multe din clădirile emblematice ale Londrei de astăzi, aÈ™a cum ar fi spre exemplu Catedrala Sf. Paul. CreÈ™terea oraÈ™ului s-a accelerat în secolul al XVIII-lea, astfel că la începtul anilor 1800 Londra era cel mai mare oraÈ™ al lumii.

Bombardamentele naziste din timpul celui de-al doilea război mondial au condus, pe lîngă pierderea a peste 30.000 de vieÈ›i, la distrugerea multor clădiri vechi. ReconstrucÈ›ia din următoarele decenii a dat prilejul folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne, care dau oraÈ™ului pe alocuri un caracter eclectic.

Londra a fost o țintă a atacurilor teroriste ale IRA, iar mai recent a suferit o serie de atentate asupra sistemului de transport, soldate cu 52 de morți și atribuite grupării islamiste al-Qaeda.

bottom of page