LONDRA
Geografie
Londra Mare acoperă o suprafață de 1579 km². Londra este port pe Tamisa, râu navigabil. Râul a avut o influență majoră în dezvoltarea oraÈ™ului. OraÈ™ul a fost fondat pe malul de nord, iar până în secolul al XVIII-lea nu a existat decât un singur pod, Podul Londrei, ceea ce a făcut ca oraÈ™ul să se dezvolte foarte mult la nord de râu. Câmpia Tamisei a fost un teren propice pentru expansiunea oraÈ™ului, cele câteva coline (ex. Parliament Hill, Primrose Hill) nu au fost piedici semnificative.
În secolele trecute Tamisa era mult mai largă È™i mai puÈ›in adâncă. Pe întinderea oraÈ™ului însă a fost canalizată È™i îndiguită, È™i mulÈ›i dintre afluenÈ›ii săi au fost complet canalizaÈ›i È™i curg acum subteran. Fluxul È™i refluxul se fac simÈ›ite pe Tamisa. Este unul din motivele pentru care Londra este expusă inundaÈ›iilor. Pentru a proteja oraÈ™ul, în anii 1970 s-a construit la Woolwich, în aval, un sistem de ecluze numit Thames Barrier.
Clima Londrei este temperată, cu veri calde dar rareori toride, È™i ierni blânde. Vara, temperatura depășeÈ™te rareori 33 °C (recordul absolut fiind 37,9 °C, înregistrat în 2003). Iarna, căderile de zăpadă sunt rare, iar stratul de zăpadă nu depășeÈ™te în general 2 cm. În ciuda reputaÈ›iei de oraÈ™ "ploios", Londra primeÈ™te anual circa 600 mm de precipitaÈ›ii, adică mai puÈ›in decât, de exemplu, Roma sau Sydney. Datorită întinderii zonei construite, Londra este adeseori un microclimat, unde temperaturile sunt cu circa 5 °C mai ridicate decât în exterior, deoarece clădirile È™i betonul reÈ›in mai bine căldura